EU:s Östersjöstrategi
EU:s Östersjöstrategi – pionjär för makroregionalt samarbete i EU
Östersjöländerna går samman för att rädda sitt gemensamma innanhav och stärka regionens konkurrenskraft. I en särskild Östersjöstrategi ska länderna tackla gemensamma problem och ta tillvara regionens speciella förutsättningar – utan att det kostar EU något extra. Förhoppningen är att fler regioner i EU ska följa efter.
Europas största innanhav mår dåligt. Övergödning, algblomning, överfiske, föroreningar – Östersjöländerna har stora gemensamma miljöproblem att hantera. Men det finns mer än problem som förenar. Länderna har också liknande historia, gemensamma förutsättningar och samarbetar redan på flera områden. För att få bukt med miljöproblemen, men också för att stärka regionens konkurrenskraft och öka välståndet, har Östersjöländerna gått samman i en gemensam Östersjöstrategi.
Det började med att EU:s stats- och regeringschefer vid EU-toppmötet i december 2007 uppmanade EU-kommissionen att ta fram en strategi för Östersjöregionen. Den 10 juni 2009 presenterar kommissionen sitt förslag, tillsammans med en handlingsplan och tidplan för hur strategin ska genomföras.
Att det har uppstått ett behov av en särskild strategi för Östersjöländerna handlar till stor del om att åtta av nio Östersjöländer sedan den stora östutvidgningen 2004 är EU-medlemmar. I praktiken är det en återgång till det som en gång var. Östersjön har i flera tusen år varit en viktig kommunikationsväg. Under medeltiden blomstrade handeln i regionen. Men i modern tid omöjliggjorde kalla krigets järnridå tvärs genom innanhavet förutsättningarna för samarbete. Nu, menar Östersjöländerna, är det hög tid att återigen närma sig varandra.
EU:s Östersjöstrategi har tre huvudsakliga mål: Östersjön ska bli renare, regionen ska mer dynamisk och ekonomiskt välmående och säkerheten ska bli bättre. Det handlar bland annat om att förbjuda fosfater i tvättmedel och därmed minska algblomningen som förvandlar Östersjön till en geggig sörja på somrarna. Och att bekämpa människohandel och integrera Östersjöländernas sjöövervakning, eller riva handelshinder och underlätta för småföretag som vill etablera sig i andra medlemsländer.
Östersjöländerna ska alltså bli bättre på att samarbeta och hitta gemensamma lösningar. Inte en enda extra euro ska till för att genomföra strategin. Det handlar istället om att bli bättre på att ta tillvara de pengar som redan finns och fördela dem mer effektivt.
Den här typen av regionalt EU-samarbete finns ingen annanstans i dag. Förhoppningen är att fler regioner i EU följer i Östersjöstrategins spår och använder samma arbetssätt för att hantera sina specifika utmaningar.
EU:s råd
På rådens sidor hittar du information, nyheter och evenemang.
Läs mer om EU:s Östersjöstrategi
- EU Strategy for the Baltic Sea Region