Nyhetsartiklar

Möt ordföranden: Hållbar tillväxt ger konkurrenskraft

Per Tervahauta arbetar med näringslivsfrågor på den svenska EU-representationen i Bryssel. Under det svenska ordförandeskapet leder han arbetet i rådsarbetsgruppen för konkurrenskraft och tillväxt. Ett viktigt arbete under hösten blir att diskutera prioriteringarna i EU:s framtida strategi för tillväxt och jobb, efterföljaren till den så kallade Lissabonstrategin.

Fotograf: Sandra Baqirjazid/Regeringskansliet

Per Tervahauta, EU-representationen i Bryssel

Hur är det att vara ordförande i en arbetsgrupp?

- På ett personligt plan är det väldigt spännande att gå från rollen som en av 27 medlemsstater som företräder sina nationella intressen till att vara ordförande för hela EU. I stället för att göra inlägg och söka stöd för vår nationella position ska jag nu se till att hitta kompromisser och driva förhandlingen framåt. Som ordförande kontrollerar man mycket av informationsflödet och är på ett helt annat sätt informerad om vad som händer. Det är till ordföranden som de flesta vänder sig både för att få tillgång till och lämna information. Som vanlig delegat får man kämpa mycket hårdare för att hålla sig uppdaterad om vad som händer bakom kulisserna.

Vad är det som gör EU konkurrenskraftigt?

- Inom EU råder bred samsyn om att Europas konkurrenskraft främst ska baseras på en hög kunskapsnivå och hög kvalitet snarare än låga löner. EU ska ligga i framkant när det gäller teknisk utveckling och innovationer, vilket kräver satsningar på bland annat utbildning, forskning och utveckling. Företagens ramvillkor, som enkla och ändamålsenliga regelverk, är andra viktiga faktorer där den inre marknaden spelar en viktig roll. Det svenska ordförandeskapet vill särskilt betona vikten av en hållbar tillväxt som kombinerar ökad konkurrenskraft med kampen mot klimatförändringar, vad vi kallar en eko-effektiv ekonomi. Vi är övertygade om att detta är möjligt, men för att lyckas måste vi jobba integrerat på många områden samtidigt - tvärs över den traditionella uppdelningen mellan olika politikområden.

Hur påverkar frågorna du arbetar med den vanliga EU-medborgaren?

- Omställningen till en eko-effektiv ekonomi och satsningar på bland annat utveckling av ny miljöteknik leder till fler ”gröna jobb” samtidigt som vi får en bättre miljö. För småföretagare innebär exempelvis regelförenklingsarbetet att de kan ägna mer tid åt sin kärnverksamhet i stället för byråkrati. På så vis ökar produktiviteten och konkurrenskraften vilket i slutändan kan leda till att de anställer fler och därmed bidrar till att minska arbetslösheten.

Vad tycker du kännetecknar ett lyckat ordförandeskap?

- Om de andra länderna anser att vi har drivit EU:s utveckling framåt, givet de särskilda förhållanden som råder nu med ett nytt parlament och en utgående kommission, och upplever att vi har agerat öppet och opartiskt, då tycker jag att vi har lyckats bra.

Publicerad

18 september

14:23

Plats

Bryssel, Belgien

Kontakt

Redaktör

Sandra Baqirjazid

Departementssekreterare, Näringsdepartementet

+46 8 405 26 22

+46 76 844 22 94

  • Skriv ut
  • Tipsa en kollega

  • Bookmark and Share