Nyhetsartiklar

EU samlas kring Östersjön

I dag träffas Europas EU-ministrar i Stockholm för att diskutera unionens Östersjöstrategi. Erik Kiesow på Regeringskansliet samordnar mötet. Han är entusiastisk över strategin och hoppas att mötesdiskussionerna ska inspirera till fler så kallade makroregionala samarbeten bland EU:s medlemsländer i framtiden.

Fotograf: Gunnar Seijbold/Regeringskansliet

Erik Kiesow samordnar mötet om EU:s Östersjöstrategi som börjar i dag i Stockholm.

EU-minister Cecilia Malmström inför ministerkonferensen om EU:s Östersjöstrategi, 17-18 september

Det två dagar långa mötet syftar till att öka förståelsen för EU:s Östersjöstrategi som samarbetsmodell.
- Vi hoppas att diskussionerna kommer att bidra till att strategin antas formellt av EU:s stats- och regeringschefer i oktober. Men också att andra länder kan dra lärdom av vårt sätt att arbeta med Östersjöregionen, så att det kan gagna även andra regioner i EU, säger Erik Kiesow.

Men vad innebär egentligen strategin? Erik Kiesow förklarar att det är en ny samarbetsform för att möta EU-ländernas regionala utmaningar. I praktiken handlar det om bättre samordning och att använda de resurser som redan finns på ett mer effektivt sätt. Strategin spänner över flera områden, som exempelvis sjöövervakning, brottsförebyggande arbete, kampen mot människohandel, att värna Östersjöns havsmiljö, öka regionens konkurrenskraft och uppmuntra till nätverkande och forskningssamarbeten över nations- och vattengränserna.

- Det är ett väldigt spännande samarbete just för att det är så brett och täcker in så många ämnen, säger Erik Kiesow och nämner en utredning kring hur man på ett bättre sätt kan samordna transporterna i regionen. Bara för att i nästa andetag berätta om ett forsknings- och innovationsprogram för små och medelstora företag som ska lanseras nästa år, och ett förbud som är på gång mot fosfater i tvättmedel.

Medborgarnas synpunkter vägledande

Men framför allt är Erik Kiesow stolt över att EU:s Östersjöstrategi gör att EU-frågorna kommer närmare EU:s medborgare.
- Vi har haft noggranna förankringsprocesser där många aktörer har fått komma till tals, och deras synpunkter har varit viktiga i arbetet med att utforma strategin. Nu vill vi fortsätta att ha årliga forum där vi samlar upp synpunkter från aktörer med olika intressen i regionen. Allt från miljö till forskning, brottsbekämpning och infrastruktur. Vi kommer att föreslå att regionen bjuder in till sådana samlade konsultationer en gång om året, säger Erik Kiesow.

Mötet samlar EU-ministrar och andra politiker med ansvar för EU-frågor i medlemsländerna, men även EU-kommissionen, Europaparlamentet och Europeiska investeringsbanken.
- Det var Europaparlamentet som tog initiativ till strategin, och det känns viktigt att ha med både dem och kommissionen när vi diskuterar de här frågorna, inte minst eftersom vi hoppas på fler liknande samarbeten i andra regioner i EU i framtiden. Och det är en oerhörd kvalitetsstämpel att Europeiska investeringsbanken är med. Att en bank ser mervärdet av strategin och är beredda att satsa på Östersjöregionen är väldigt glädjande, säger Erik Kiesow.

Mötet börjar med att ministrarna får bekanta sig med de praktiska aspekterna av EU:s Östersjöstrategi, med en rundvandring hos Kustbevakningen, Svenska miljöinstitutet och andra Östersjöaktörer på Skeppsbron i Stockholm den 17 september. Den 18 september hålls mötet i Gyllene salen i Stockholms stadshus, där bland andra Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Estlands president Toomas Ilves, Europaparlamentets vice talman Diana Wallis, EU-kommissionär Pawel Samecki och Europeiska investeringsbankens ordförande Philippe Maystadt deltar.

Publicerad

17 september

09:23

Plats

Stockholm, Sverige

Kontakt

  • Elin Boberg

    Pressekreterare hos EU-minister Cecilia Malmström

    +46 8 405 18 79

    +46 70 308 44 06

Redaktör

Minna Frydén Bonnier

Pressredaktör

+46 8 405 40 82

+46 70 277 52 87

  • Skriv ut
  • Tipsa en kollega

  • Bookmark and Share