Nyhetsartiklar

EU i vardagen: Så blir ditt boende klimatsmart

I framtiden kommer det att bli lättare att flytta in i verkligt energieffektiva hus. I november har EU-parlamentet och ministerrådet kommit överrens om en omarbetning av direktivet om byggnaders energiprestanda. De nya bestämmelserna innebär att medlemsländerna ska arbeta mer aktivt för lågenergibyggnader och energieffektiva hus i största allmänhet och att även äldre hus ska bli mer energieffektiva när de renoveras.

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Energideklarationer införda

Så kallade energideklarationer har sedan några år tillbaka införts i EU. En energideklaration är ett dokument som visar på en byggnads energiförbrukning och hur den står sig i jämförelse med liknande byggnader. I energideklarationen föreslås även förbättringar för att öka energieffektiviteten.

Tydligare regler

De ändringar som har gjorts i omarbetningen av direktivet tydliggör vilka regler som gäller för energideklarationer. I princip alla byggnader inom EU ska energideklareras vid försäljning eller uthyrning. Energideklarationerna möjliggör för boende i fastigheter att få en tydligare bild av hur energianvändningen ser ut och utifrån det göra egna energibesparingar eller driva på för att fastighetsägaren ska göra det. Den som köper ett nytt boende eller hyr en bostad ska enligt de nya bestämmelserna få antingen en energideklaration för lägenheten eller en kopia av den energideklaration som har gjorts för byggnaden som lägenheten ligger i.

Skärpta krav

Medlemsstaterna ska säkerställa att alla nya byggnader inom EU från 2020 ska vara lågenergibyggnader, det som på engelska kallas för nearly zero energy buildings. För alla befintliga byggnader ska det vid renovering ställas minimikrav på energiprestanda. Innan revideringen av direktivet omfattades enbart byggnader över 1000 m2 av kraven på energiprestanda, nu ställs krav även på mindre byggnader. En ytterligare nyhet är att kraven på energiprestanda också ska ställas vid mindre ändringar av hus, inte enbart vid större renovering.

Vad kan jag göra som EU-medborgare?

Som EU-medborgare kan man driva på utvecklingen genom att efterfråga ett klimatsmart boende. Energideklarationerna är ett viktigt hjälpmedel som ger bättre information – för den som äger en byggnad blir det till nytta för att se vilka förbättringar som kan göras, för den som hyr eller köper ett nytt boende ger energideklarationen möjligheter att göra klimatsmarta val.
 

Publicerad

03 december

10:45

Redaktör

Katarina Willstedt

Webbredaktör, Näringsdepartementet

+46 8 405 34 10

+46 76 112 59 06

  • Skriv ut
  • Tipsa en kollega

  • Bookmark and Share