Kraftsamling mot människohandel
Människohandel är en avskyvärd företeelse som måste stoppas med gemensamma insatser över nationsgränser. Det internationella samarbetet måste involvera ursprungs- och transitländer runt om i världen. Det svenska EU-ordförandeskapet kraftsamlar nu genom att bjuda in ett stort antal ministrar och andra höga representanter till Bryssel idag och imorgon för att förstärka samarbetet mot människohandel.
Runt om i världen säljs och köps varje dag ett stort antal människor av hänsynslösa kriminella som utnyttjar offrens utsatta situation för att tjäna stora pengar. Vi vet inte med säkerhet hur många offren är i världen, men bara i Sverige handlar det om hundratals varje år.
En del offer lockas med jobb och ett bättre liv i ett annat land medan andra utsätts för påtryckningar och våld av människohandlarna. Oavsett om syftet är att sälja sexuella tjänster eller arbetskraft under slavliknande förhållanden är det mänskliga lidandet stort. Barn utnyttjas hänsynslöst i allt från tiggeri till produktion av pornografiskt material.
Det finns redan idag ett samarbete, främst inom EU, när det gäller att bekämpa människohandel. Frivilligorganisationer spelar en betydande roll för att förebygga människohandel och för att ge stöd till offer, samtidigt som polis och rättsväsendet inom EU blir allt bättre på att samarbeta över gränserna. Men det räcker inte.
Vi måste nå utanför EU:s gränser, till länder där offren har sin hemvist, och till länder som offren passerar på väg till slutdestinationen. Samtidigt måste vi rikta blicken inåt, inte minst genom arbetet med att minska efterfrågan på såväl sexuella tjänster som illegal arbetskraft.
Det här halvåret är Sverige ordförande i EU. Det ger oss en unik chans att driva på EU:s gemensamma insatser. En av våra stora prioriteringar är bekämpning av människohandel. Vi arbetar med att förstärka det rättsliga ramverket inom EU. Vi tar också fram en handlingsplan för samarbetet med länder utanför EU för att bekämpa människohandeln.
Därutöver måste medvetenheten om människohandel spridas till fler, inte minst till de offer som riskerar att luras av falska erbjudande om jobb i ett annat land. Vi vill även att politiker, poliser, åklagare, sociala myndigheter och andra som kan bidra, lägger i en högre växel i arbetet mot människohandel.
Detta är bakgrunden till att det svenska ordförandeskapet den 19-20 oktober arrangerar en konferens i Bryssel på temat människohandel. Konferensen arrangeras tillsammans med bland andra International Organization for Migration, The European Union Agency for Fundamental Rights och Europeiska kommissionen. En rad andra EU-länder och frivilligorganisationer bidrar också till konferensens genomförande.
Syftet med konferensen är att förstärka EU:s politik och åtgärder mot människohandel som rör länder utanför EU, med fokus på samarbetet med ursprungsländer för människohandel och med de länder där människohandeln passerar igenom, så kallade transitländer. Detta har aldrig tidigare gjorts. Men framför allt hoppas vi att förslag till konkreta och effektiva åtgärder tas fram både inför och under konferensen.
Bland deltagarna finns en lång rad politiker, höga tjänstemän och frivilligorganisationer. Av dessa kan nämnas EU-kommissionens vice ordförande och justitie-, inrikes- och migrationsministrar från Tyskland, Belgien, Tjeckien, Finland, Slovenien, Ungern, Norge, Armenien, Ghana, Brasilien och Thailand. Även Ryssland och USA deltar i konferensen genom företrädare på hög nivå. Därutöver kommer representanter från både FN och EU:s polis- respektive åklagarsamarbete ges en aktiv roll. Den svenska regeringen representeras, förutom av mig, av migrationsminister Tobias Billström.
Det är känt sedan tidigare att drottning Silvia har ett stort engagemang i arbetet mot människohandel och för skydd av utsatta barn. Det är därför mycket glädjande att drottningen deltar i konferensen, tillsammans med drottning Paola av Belgien.
Jag vill att den här konferensen ska göra skillnad. Med tanke på deltagarlistan finns goda förutsättningar att få fram konstruktiva lösningar för att underlätta det internationella samarbetet mot människohandel.
Genom att ursprungs-, transit- och mottagarländer möts och skaffar oss en gemensam bild av hur människohandeln ser ut kan insatserna samverka bättre. På så vis gör vi det svårare för de grovt kriminella att sko sig på andras olycka genom att locka in enskilda i människohandel.
BEATRICE ASK (M)
justitieminister