Möt ordföranden: Ett nytt ramverk målet för EU:s ungdomspolitik
Petra Mårselius arbetar på ungdoms- och folkrörelseenheten på Integrations- och jämställdhetsdepartementet. Under det svenska ordförandeskapet intar hon rollen som ordförande i rådsarbetsgruppen för ungdomsfrågor som idag har sitt andra möte.
Foto: Maria Engvall/Regeringskansliet
Vilket kommer fokus vara för den rådsarbetsgrupp du ska leda?
- Den övergripande frågan är hur EU-samarbetets ramverk ska se ut på ungdomsområdet från och med 2010. En viktig utgångspunkt är den stora utvärderingen av EUs ungdomspolitik som gjordes i alla medlemsstater under 2008, EU-kommissionens meddelande ”An EU Strategy for Youth – Investing and Empowering” och konsultationer med ungdomar.
- Under hösten möts rådsarbetsgruppen fem gånger för att föra arbetet med ramverket vidare och förbereda ungdomsministrarnas möte den 26-27 november där det formella beslutet om ett framtida ramverk för samarbetet kommer att fattas.
Hur ser ni till att ungdomars åsikter tas tillvara i arbetet?
- Den 12-14 september arrangerar vi bland annat en större konferens i Stockholm med ungdomar från alla EU-, EFTA- och kandidatländer, tjänstemän, forskare och andra som arbetar med ungdomsfrågor. Det blir den sista omgången av konsultationer innan det nya ramverket för samarbete antas i november.
Hur påverkar de frågor som ni diskuterar ungdomar rent konkret?
- Ungdomspolitiken är EU:s medlemsstaters ansvar, och också i många fall en lokal, eller regional angelägenhet, men genom EU-samarbetet kan vi utbyta erfarenheter och lära oss av varandra. Det gör att medlemsstaterna kan bli inspirerade och hjälpta i utformningen av en bättre och mer effektiv ungdomspolitik. I EU-samarbetet hanterar vi frågor som till exempel ungdomsarbetslöshet, hur unga ska kunna få en god utbildning, hur ungas hälsa kan främjas och hur unga kan ges möjlighet att delta i de demokratiska processerna. Frågor som i allra högsta grad påverkar unga i praktiken. Det inom det ungdomspolitiska samarbetet i EU som kanske har den mest direkta och synliga påverkan på ungdomar, är programmet Ung och aktiv i Europa. Genom programmet ges unga möjlighet till bland annat internationella utbyten och volontärtjänster.
Hur tänker du kring ditt arbete som ordförande?
- Jag uppskattar verkligen möjligheten och framförallt, det är intressant och roligt. Samtidigt är det en utmaning att ena ett EU som har gått från 15 till 27 medlemsländer kring ett gemensamt ramverk. Det blir helt enkelt större möten med fler människor och fler viljor. Vi har dock ett mycket gott samarbete på området och det finns en ganska stor samsyn om vilka de viktigaste utmaningarna är för ungdomar, som vi måste tackla, så vår förhoppning är att vi kommer att enas om ett relevant och effektivt ramverk för samarbetet.
Publicerad
04 september07:00
Plats
Bryssel, Belgien
Kontakt
-
Petra Mårselius
Kansliråd, Integrations- och jämställdhets- departementet
+46 8 405 10 00